Skip to main content

Най-добрите разширения за WordPress

Нали краят на годината обикновенно е за сополиви равносметки, обобщения и пожелания и за да не остана по назад, реших да публикувам ТОП плъг-инте за WordPress, които ползвам. Какво общо с равносметките и т.н., вероятно биха се запитали някои – е общото е, че мина 1 година откакто стабилно се зарибих с WordPress, година през която много неща се промениха – както в професионален, така и личен план, но неизменно под тага на WP манията. Почукуквам се чат-пат по главата, чудейки се къде съм си губил времето досега, а не съм разцъквал с най-якия свободен CMS , а съм драскал блог-чета в blogger. Ама нейсе – година след старта ми с WordPress, с високо вдигната брадичка мога да кажа, че съм намерил призванието си.

2011 ще покаже!  Живи и здрави! Създавайте с WordPress!

Anti SPAM

Akismet

/wordpress.org/extend/plugins/akismet/

От създателите на WordPress, получаваме и този незаменим плъгин – ужаса на досадните СПАМъри.  Ако блогът/сайтът ви поддържа коментари, почти задължително е използването му. Спира всички (поне от моя личен опит) зловредни коментари на всякакви твари!Лесен за инсталиране и администриране.

reCAPTCHA

/recaptcha.net/plugins/wordpress/

Едно ниво по-нагоре в анти СПАМ защита. Предпазва сайта ви от автоматизирани нежелани коментари, чрез  подтвърждението на символи, които трябва да се въведат, за да се публикува коментара. Виждали сте го в големите сациални и новинарски сайтове, където обема на коментарите е голям, съответно и спамърите са доста.

SEO

All-in-one-SEO-pack

/wordpress.org/extend/plugins/all-in-one-seo-pack/

Авторите му твърдят, че това е “Най-сваляният WordPress плъгин”. Нищо чудно – продукта им е толкова добър, че ако имате правилното съдържание (content) за дадената ниша, няма да мине дълго време преди да сте на първа страница на Google. Оставям на вас, да подберете ключовите думи и заглавия на вашите публикации…

Google XML Sitemaps

/wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/

Въпреки името си, този плъг-ин генерира XML карта на сайта, която може да бъде индексирана освен от Google, и от Bing, Yanoo, и ask.com. XML картите подобряват ефективността на търсещите ботове и увеличават дълбочината и акуратността на индексирането на сайта ви. Всеки път когато публикувате ново съдържание на сайта ви, този плъг-ин ще уведомява търсачките за промените и съдържанието ще бъде индексирано почти веднага.

Навигация

WP-PageNavi

/wordpress.org/extend/plugins/wp-pagenavi/

Неминуемо с увеличаването на съдържанието, се увеличават и броя на страниците на вашия сайт. Този плъг-ин добавя “странициране” на сайта ви, като замества стандартните “<Next page>” “<Prev page>” с номерирани страници, което улеснява навигацията в сайта.

WP Search Extracts

/wordpress.org/extend/plugins/wp-search-extracts/

Този плъг-ин, подобрява резултатите от търсенията на вашия сайт, като добавя филтър за рефиниране на показаните резултати. По този начин видими са частите от поста, които съдържат търсените фрази, вместо цялата публикация.

Subscribe to Comments

/wordpress.org/extend/plugins/subscribe-to-comments/

Този плъг-ин позволява на хората, които коментират под вашите статии, да се абонират за последващи коментари. Освен това, посредством него, коментиращите могат лесно да се отписват от коментари по дадена статия или изцяло, като дори могат да променят е-мейла, с който първоначално са се абонирали. Много ценен за коментирани блогове.

WP Ajax Edit Comments

/wordpress.org/extend/plugins/wp-ajax-edit-comments/

Бърз и прост инструмент за администриране на коментари. Дава възможност на администраторите лесно да редактират/изтриват коментари, без да влизат в контролния панел на сайта.

Contact Form 7

/wordpress.org/extend/plugins/contact-form-7/

Създайте вашата контакт форма, използвайки простия синтакс на този плъг-ин. Лесни за създаване и управление, с поддръжка на  Ajax, CAPTCHA и Akismet.

Register Plus

/wordpress.org/extend/plugins/register-plus/

Супер полезен плъг-ин, богат на опции за подобряването на възможностите за регистриране или влизане в сайта. Писнало ли ви е от WordPress логото на страницата за влизане в сайта ?Няма проблеми – това е вашия плъг-ин . Освен това можете да добавяте допълнителни полета към регистрационните форми?

Инструменти за админи

Broken Link Checker

/wordpress.org/extend/plugins/broken-link-checker/

Този плъг-ин ще следи всички линкове на сайта ви и ако някой се окаже “счупен”, ще ви уведоми незабавно. Много полезен и спестява много ръчен труд, особено за сайтове с много страници и активни линкове. Не дръжте “dead links” на сайта ви – не са полезни за неговото здраве.

Theme Tester

/wordpress.org/extend/plugins/theme-tester/

Този плъг-ин, позволява на администратора да активира и редактира нова тема, без това да се отразява на външния вид на сайта. Веднъж активиран, нова страница – “Theme Tester” е вече активна в админа, където може да се експериментира с новия външен вид на сайта, докато не стигне до финалната версия с новия изглед.

WordPress Automatic upgrade

/wordpress.org/extend/plugins/wordpress-automatic-upgrade/

Тайната на абсолютно безболезнените ъпдейти. Този плъг-ин прави back up на сайта, де-инсталира всички останали плъг-ини, свяла новата инсталация на WordPress и я инсталира, включва плъг-ините отново. Само дето свирки не прави 🙂

WP-DB-Backup

/wordpress.org/extend/plugins/wp-db-backup/

WP-DB-Backup позволява да направите резервни копия на вашата WordPress таблица с база данни, както и на други таблици в същата база данни. Този плъг-ин ви предлага да задавате back up през определени периоди от време, както и да определяте къде да се запазват след това.  Това ще ви спаси, ако неще се скапе на сървара, където е поместен сайта ви.

WP Super Cache

/wordpress.org/extend/plugins/wp-super-cache/

WP Super Cache помага за по-бързото зареждане на сашия сайт, посредством генерирането на  html файлове, съдържащи публикуваната информация. След като тези файлове са генерирани, вашия уеб сървър ще обслужва тях, вместо по-тежките WordPress PHP скриптове. По този начин скоростта, с която ще се зарежда сайта ви, може да се увеличи значително, което би било атрактивно, както за вашите посетители, така и за ботовете, които индексират сайта ви. Защото, както стана тази година ясно, скоростта на зарежда на сайта е един от основните показатели, по които Google класира резултатите в органичното търсене.

Имайте и следното в предвид – инсталирането на много плъг-ини не винаги носи ползи. Инсталирайте само онези, които сте сигурни, че ще са ви полезни. Инсталирането на голямо количство от тях, може да забави скоростта на зареждане на сайта, да чупи валидиран код или  просто да отблъсне потенциални потребители. За това – всяко нещо с мярка. Това важи не само за яденето и пиенето около Коледа, но вашия сайт!

5 thoughts to “Най-добрите разширения за WordPress”

 1. Това списъче не е никак лошо. Липсват разбира се някое и друго добро плъгинче. А и не всички споменати са чак толкова добри… Например Theme Tester-а се чупи доста яко на половината сайтове… на които той сам си избере 🙂

 2. Инж. Йорданов – печелите приза за първият истински коментар в новото ми блог-че!

  Сега сериозно – благодаря за коментара! Разбира се, че този списък не претендира за изчерпателност, просто съм обобщил личния ми опит и то само за година работа с WP.
  Има още десетки яки плъг-ини, голяма част от които сигурно не съм и чувал. Бих добавил към този списък и Lightbox базираните разширения за показване на снимки, наскоро останах много доволен от един такъв.

  Бихте ли сподел вашите лични фаворити?

 3. Здравей, Стефан. Статията ти е страхотна, а плъгините са наистина добри и задължителни за всеки WordPress сайт.

  Бих искал да ти препоръчам плъгина Comments Evolved for WordPress (http://wordpress.org/support/plugin/gplus-comments)

  С негова помощ потребителите могат да коментират дадена публикация директно със своя Google+ или Facebook профил. Освен, че дава по-голяма тежест за SEO, потребителите се стимулират да коментират по-лесно 🙂

  1. Здравей Андрей,

   Благодаря ти за коментара и линка към плъгина. Сред морето от подобни разширения, този наистина се откроява със стила си (с оглед на това, което видях интегрирано в Wickeble).

   Viva WordPress!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: