Skip to main content

sxc.hu – фоторесурс за маняци

На всеки блогър, дизайнер, драскач и на кой ли не още му трябват снимки, когато става дума за публикации било то онлайн или оффлайн. И тъй като малко хора могат да се позоват на личната си фотографска база, най-често ни се налага да вземем нужната ни снимка от Интернет. А практиката е ясна и тя е – google.com/images и първият задоволителен резултат вече краси нашата статия/брошура/визитка или нек’ъв друг “авторски” материал, естествено без кредит към автора, или любимото ми от долните вестничета:

Автор: Интернет

Не отдавна попадна в ръцете ми една визитка на шопска механа с моя снимка на нея, но това е тема на отделен пост :).

Та още от далечната 2001г. съществува един сайт, алтернатива на комерсиалните фото-сток портали, в който можете да намерите снимка на всяка тема, да я свалите в задоволително голям размер и след това, да я ползвате както и където пожелаете, без да нарушавате авторски права, без това да ви коства нищо.

www.sxc.hu, е създаден с идеята да дъде платформа, където хора да обменят свободно фотографийте си за вдъхновение или работа. Към днешна дата сайтът се е превърнал в голям портал с над 2.5 милиона потребителя и над 400 хил. снимки със свободен достъп. Голям ресурс, който лично аз позвам доста често и намирам за адски полезен.

Тъй че, уважаеми publishers – следващия път като търсите в Google снимка за новия ви материал, спомнете си че има легален и безплатен начин това да стане 😉

2 thoughts to “sxc.hu – фоторесурс за маняци”

  1. Благодаря ти Свилен!
    Вече съм ползвал твоя снимка преди доста време (прасето-касичка).
    Май е крайно време и аз да споделя част от личния ми архив с sxc обществото.

    Поздрави,
    Стефан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: